Świeże, jeszcze ciepłe bułeczki są idealną propozycją na śniadanie. Najlepiej smakują, gdy są puszyste i mają chrupiącą skórkę. W dzisiejszym wpisie znajduje się przepis na takie właśnie bułeczki śniadaniowe. Do ich wykonania nie potrzeba wielu składników, a w smaku dorównują tym prosto z piekarni! Zachęcam do wypróbowania!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn. Do 125 ml ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (ok 20 g). Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
- Do miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn i pozostałe 125 ml wody. Całość zagnieść. Po chwili dodać olej i całość dokładnie wyrobić przez ok 10 min.
- Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 8-10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Należy ją lekko spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki naciąć i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Bułeczki piec do zarumienienia przez 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz