Muffiny jogurtowe to łatwy, a także szybki w przygotowaniu wypiek. Są pyszne, puszyste i bardzo cytrynowe. Idealnie nadają się nie tylko jako dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce wymieszać ze sobą jajka, olej oraz jogurt naturalny.
- Do mokrych składników dodać cukier, szczyptę soli, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Do powstałej masy dodać sok oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zamieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Muffiny można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz