Muffiny jogurtowe

Muffiny jogurtowe to łatwy, a także szybki w przygotowaniu wypiek. Są pyszne, puszyste i bardzo cytrynowe. Idealnie nadają się nie tylko jako dodatek do popołudniowej kawy. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać ze sobą jajka, olej oraz jogurt naturalny.
  2. Do mokrych składników dodać cukier, szczyptę soli, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników.
  3. Do powstałej masy dodać sok oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zamieszać.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Muffiny można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze