Ciasteczka z kawałkami czekolady

Domowe ciasteczka - maślane, chrupiące oraz z dużą ilością czekolady są pyszne, ale i banalnie proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się, gdy potrzebujemy upiec coś na szybko, np. dla niezapowiedzianych gości. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki

  • 225 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 60 g białego cukru 
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z białym cukrem oraz cukrem trzcinowym. Do powstałej masy dodać jajko i całość zmiksować.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać.
  3. Na koniec dodać szczyptę soli oraz drobno posiekaną czekoladę. Całość ponownie wymieszać.
  4. Z powstałego ciasta uformować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 min.
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼

Komentarze

Prześlij komentarz