Do świąt zostało już coraz mniej czau, więc czas na kolejny przepis. Tym razem bohaterem jest seromakowiec. Jest to przepyszne połączenie klasycznego sernika z masą makową. Na pewno zasmakuje fanom serników i makowców. Zachęcam do wypróbowania!
Masa makowa:
- 300 g mielonego maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy (można użyć też kandyzowanej skórki pomarańczowej)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Spód:
- Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 15 min.
Masa makowa:
- Mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Kiedy całość zacznie wrzeć, dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować do napęcznienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszać.
- Gotową masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej spód.
Masa serowa:
- Zmiksować twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na masę makową.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki.
- Przed podaniem ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz