Seromakowiec

Do świąt zostało już coraz mniej czau, więc czas na kolejny przepis. Tym razem bohaterem jest seromakowiec. Jest to przepyszne połączenie klasycznego sernika z masą makową. Na pewno zasmakuje fanom serników i makowców. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

 

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 300 g mielonego maku
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy (można użyć też kandyzowanej skórki pomarańczowej)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  szczypta soli

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 15 min. 

Masa makowa:

  1.  Mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Kiedy całość zacznie wrzeć, dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować do napęcznienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszać.
  3. Gotową masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej spód.

Masa serowa: 

  1. Zmiksować twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.
  2.  W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  3. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na masę makową. 
  4. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki.
  5. Przed podaniem ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze