Cynamonowe gwiazdki z migdałami

Wigilia już za dwa dni. W wielu domach trwają przygotowania do uroczystych kolacji czy świątecznych obiadów. Dla osób, które jeszcze nie zdążyły nic upiec, przychodzę dzisiaj z pomysłem na urocze ciasteczka cynamonowe. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc również dzieci mogą pomagać w ich upieczeniu. Zapraszam do skorzystania z przepisu!


Składniki

  • 280 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego 
  • 120 g masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 18% 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • migdały

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy oraz cynamon przesiać i razem wymieszać. Dodać szczyptę soli.
  2. Do suchych składników dołożyć pokrojone w kostkę, zimne masło i całość zagnieść. Następnie dodać śmietanę oraz jajko. Całość wyrobić i uformować w kulkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, a następnie rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Wykrawać ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą gwiazdkę położyć migdał, a następnie zawinąć go jedną z "rączek" gwiazdki.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 min.
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Na wystudzonych ciasteczkach namalować oczka oraz uśmiech przy użyciu lukru kakaowego. Pozostawić do wyschnięcia.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 


Komentarze

Prześlij komentarz