Do Świąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele dni. Zapewne znajdą się osoby, które dopiero zaczynają myśleć o świątecznych wypiekach, bądź też nie mają pomysłu co podać na wigilijny stół. Przychodzę więc dzisiaj z propozycją na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka orzechowe. Są naprawdę pyszne i z pewnością zasmakują wszystkim gościom!
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem/marmolada (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy przesiać i razem wymieszać.
- Do suchych składników dodać masło i całość zagnieść. Następnie dodać śmietanę, jajko, sól i orzechy. Całość wyrobić i uformować w kulkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, a następnie rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki.
- Dowolnymi foremkami wykrawać kształty ciasteczek. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Wystudzone ciasteczka można przełożyć dowolnym dżemem lub marmoladą, oblać lukrem bąź czekoladą. Doskonale smakują także bez dodatków!
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz