Ciasteczka orzechowe z marmoladą

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele dni. Zapewne znajdą się osoby, które dopiero zaczynają myśleć o świątecznych wypiekach, bądź też nie mają pomysłu co podać na wigilijny stół. Przychodzę więc dzisiaj z propozycją na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka orzechowe. Są naprawdę pyszne i z pewnością zasmakują wszystkim gościom!

Składniki

  • 280 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • dżem/marmolada (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy przesiać i razem wymieszać.
  2. Do suchych składników dodać masło i całość zagnieść. Następnie dodać śmietanę, jajko, sól i orzechy. Całość wyrobić i uformować w kulkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, a następnie rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Dowolnymi foremkami wykrawać kształty ciasteczek. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 min.
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Wystudzone ciasteczka można przełożyć dowolnym dżemem lub marmoladą, oblać lukrem bąź czekoladą. Doskonale smakują także bez dodatków!
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze