Chleb pszenno-żytni z garnka

Świeży, domowy chleb to wypiek, który zapewne każdy uwielbia. W poniższym poście znajduje się przepis na taki właśnie chlebuś. Sklepowe bochenki nie dorównują smakiem tym upieczonym w domu, dlatego polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu. Chleb nie jest trudny w przygotowaniu, a co najważniejsze - nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Zapraszam serdecznie!

 

Składniki

 

  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g mąki żytniej 
  • 325 ml letniej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie. Następnie dodać obie mąki, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 10 h (najlepiej na całą noc).  
  3. Po tym czasie zagnieść wyjęte z lodówki ciasto i uformować w kulę. Tak ukształtowane pozostawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką ściereczce przez 1-1,5 h. Jeśli ktoś posiada, można wykorzystać koszyczek rozrostowy. Koszyczek dobrze obsypać mąką, a następnie przełożyć do niego uformowane ciasto, złączeniem na wierzchu.
  4. Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żaroodpornym (chleb można też piec na blaszce - wtedy chleb przykrywamy garnkiem) do 230 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjąć garnek (blaszkę). Następnie delikatnie przełożyć chleb do nagrzanego naczynia. Trzeba uważać, gdyż bardzo łatwo się poparzyć!
  5. Garnek (blaszkę) przykryć i piec przez 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb przez kolejne 25 min. 
  6. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Następnie wyciągnąć z garnka i pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.

 

Udanych wypieków i smacznego! 🐼

 


Komentarze