Świeży, domowy chleb to wypiek, który zapewne każdy uwielbia. W poniższym poście znajduje się przepis na taki właśnie chlebuś. Sklepowe bochenki nie dorównują smakiem tym upieczonym w domu, dlatego polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu. Chleb nie jest trudny w przygotowaniu, a co najważniejsze - nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Zapraszam serdecznie!
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 325 ml letniej wody
- 25 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie. Następnie dodać obie mąki, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 10 h (najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie zagnieść wyjęte z lodówki ciasto i uformować w kulę. Tak ukształtowane pozostawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką ściereczce przez 1-1,5 h. Jeśli ktoś posiada, można wykorzystać koszyczek rozrostowy. Koszyczek dobrze obsypać mąką, a następnie przełożyć do niego uformowane ciasto, złączeniem na wierzchu.
- Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żaroodpornym (chleb można też piec na blaszce - wtedy chleb przykrywamy garnkiem) do 230 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjąć garnek (blaszkę). Następnie delikatnie przełożyć chleb do nagrzanego naczynia. Trzeba uważać, gdyż bardzo łatwo się poparzyć!
- Garnek (blaszkę) przykryć i piec przez 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb przez kolejne 25 min.
- Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Następnie wyciągnąć z garnka i pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz