Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami, to ciasto popularne w Niemczech czy Austrii. Mi kojarzy się ono właśnie z Wiedniem. Za każdym razem będąc w stolicy Austrii wstępuję do jednej z kawiarenek, żeby skosztować ten przysmak. W tym roku także planowałam przedświąteczny wyjazd do Wiednia, jednak okazało się to niemożliwe. Dlatego postanowiłam odtworzyć przepis na ten przysmak, żeby chociaż przez chwilkę poczuć się jakbym była w Austrii. Moim zdaniem efekt końcowy wyszedł naprawdę smaczny, dlatego zdecydowałam podzielić się tym przepisem. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- połówka cytryny (sok + skórka)
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto musi być jednolite i sprężyste, dlatego najlepiej zrobić to ręcznie. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, obtoczyć w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Włożyć do lodówki na 30 min.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić na cienkie plastry. Można też wykorzystać tarkę i zetrzeć na niej owoce. Do tak przygotowanych jabłek dodać rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, sok oraz skórkę startą z połówki cytryny. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie zamieszać i odstawić.
- Po upłynięciu 30 min wyjąć z lodówki miseczkę z ciastem. Należy podzielić go na pół - z podanego przepisu wychodzą dwie spore strucle. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Następnie rękami rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta najcieniej jak tylko się da.
- Na tak przygotowane ciasto wyłożyć połowę wcześniej przygotowanego nadzienia. Należy jednak pamiętać, że musi być ono w miarę suche. Nadmiar soku trzeba odcisnąć z jabłek, żeby ciasto nie namokło. Nadzienie rozłożyć równomiernie, zostawiając niewielki odstęp od brzegu.
- Krótsze boki ciasta założyć na jabłka, a następnie zacząć zwijać strudel wzdłuż jednego z dłuższych boków. Brzeg przeciwnego dłuższego boku posmarować roztopionym masłem, żeby prościej było skleić ciasto.
- Tak przygotowanego strudla ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem całość posmarować roztopionym masłem. Piec przez 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Z drugiej połowy ciasta przygotować kolejnego strudla tak samo jak poprzedniego.
- Apfelstrudel można podawać od razu po upieczeniu, bądź też pozostawić do przestygnięcia i serwować na zimno. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu waniliowego lub lodami, choć znajdą się też osoby, które wolą wersję na zimno - strudla oprószonego cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz