Apfelstrudel

Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami, to ciasto popularne w Niemczech czy Austrii. Mi kojarzy się ono właśnie z Wiedniem. Za każdym razem będąc w stolicy Austrii wstępuję do jednej z kawiarenek, żeby skosztować ten przysmak. W tym roku także planowałam przedświąteczny wyjazd do Wiednia, jednak okazało się to niemożliwe. Dlatego postanowiłam odtworzyć przepis na ten przysmak, żeby chociaż przez chwilkę poczuć się jakbym była w Austrii. Moim zdaniem efekt końcowy wyszedł naprawdę smaczny, dlatego zdecydowałam podzielić się tym przepisem. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
 

Składniki

 

 Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 20 ml oleju
  • szczypta soli

 Jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • połówka cytryny (sok + skórka)

Przygotowanie:

    1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto musi być jednolite i sprężyste, dlatego najlepiej zrobić to ręcznie. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, obtoczyć w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Włożyć do lodówki na 30 min. 
    2. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić na cienkie plastry. Można też wykorzystać tarkę i zetrzeć na niej owoce. Do tak przygotowanych jabłek dodać rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, sok oraz skórkę startą z połówki cytryny. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie zamieszać i odstawić.
    3. Po upłynięciu 30 min wyjąć z lodówki miseczkę z ciastem. Należy podzielić go na pół - z podanego przepisu wychodzą dwie spore strucle. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Następnie rękami rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta najcieniej jak tylko się da. 
    4. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć połowę wcześniej przygotowanego nadzienia. Należy jednak pamiętać, że musi być ono w miarę suche. Nadmiar soku trzeba odcisnąć z jabłek, żeby ciasto nie namokło. Nadzienie rozłożyć równomiernie, zostawiając niewielki odstęp od brzegu. 
    5. Krótsze boki ciasta założyć na jabłka, a następnie zacząć zwijać strudel wzdłuż jednego z dłuższych boków. Brzeg przeciwnego dłuższego boku posmarować roztopionym masłem, żeby prościej było skleić ciasto. 
    6. Tak przygotowanego strudla ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem całość posmarować roztopionym masłem. Piec przez 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
    7. Z drugiej połowy ciasta przygotować kolejnego strudla tak samo jak poprzedniego.
    8. Apfelstrudel można podawać od razu po upieczeniu, bądź też pozostawić do przestygnięcia i serwować na zimno. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu waniliowego lub lodami, choć znajdą się też osoby, które wolą wersję na zimno - strudla oprószonego cukrem pudrem.

    Udanych wypieków i smacznego! 🐼

    Komentarze