Szarlotka z bezą

Jesień w pełni, więc dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze. Aby poprawić sobie humor w tę listopadową chandrę polecam upiec najlepszą na świecie szarlotkę z bezą! Jest krucha, delikatna i z dużą ilością jabłek. Na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi :)
 

Składniki

(na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

 

 Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej 
  • 170 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Beza: 

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • szczypta soli

 Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski należy przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić. Następnie dosypać cukier oraz szczyptę soli. Do całości dodać żółtka i wszystko razem zagnieść. Ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 40 min. 
  2.  W międzyczasie przygotować jabłka. W tym celu należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny oraz cynamon. Jeśli będą za mało słodkie, można je dosłodzić. 
  3. Po 40 min wyjąć z lodówki mniej więcej 2/3 ciasta. Należy wykleić nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez ok 15 min w temperaturze 180 stopni. 
  4. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka ze szczyptą soli. Następnie dodawać do nich po łyżce cukru. Gdy masa będzie sztywna, dodać jeszcze łyżkę proszku budyniowego i krótko zmiksować.
  5. Na upieczony spód wyłożyć usmażone jabłka, a na nie bezę. Na wierzchu zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
  6. Całość piec do zarumienienia przez 35 min w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto nadal będzie blade, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec wedle potrzeby. Należy uważać, żeby nie spalić wierzchu ;)
  7. Upieczone ciasto ostudzić. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem, bądź udekorować polewą czekoladową.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz