Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Ostatnio na blogu pojawił się wpis o tym, jak przygotować puree z dyni. W dzisiejszym poście zaprezentuję przepis na sernik dyniowy, do upieczenia którego wykorzystam właśnie wcześniej przygotowane przeze mnie puree. Serniczek wychodzi kremowy, delikatny i aromatyczny. Wyczuwalna jest w nim nuta dyni i pomarańczy. Jest prosty w przygotowaniu, dlatego bardzo serdecznie zachęcam do upieczenia go!
 

Składniki

 

Spód:

  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 65 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 350 g puree z dyni
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka korzenne zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. W misce zmiksować twaróg z puree dyniowym. 
  3. Następnie dodać żółtka (wcześniej oddzielić je od białek) i wymieszać. Do tak przygotowanej masy wsypać cukier, cukier waniliowy, cynamon, budyń oraz startą skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie zmiksować.
  4. W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowo-dyniowej i delikatnie wymieszać.
  5. Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub karmelem.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 


Komentarze