Ostatnio na blogu pojawił się wpis o tym, jak przygotować puree z dyni. W dzisiejszym poście zaprezentuję przepis na sernik dyniowy, do upieczenia którego wykorzystam właśnie wcześniej przygotowane przeze mnie puree. Serniczek wychodzi kremowy, delikatny i aromatyczny. Wyczuwalna jest w nim nuta dyni i pomarańczy. Jest prosty w przygotowaniu, dlatego bardzo serdecznie zachęcam do upieczenia go!
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 350 g puree z dyni
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ciasteczka
korzenne zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło.
Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- W misce zmiksować twaróg z puree dyniowym.
- Następnie dodać żółtka (wcześniej oddzielić je od białek) i wymieszać. Do tak przygotowanej masy wsypać cukier, cukier waniliowy, cynamon, budyń oraz startą skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie zmiksować.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowo-dyniowej i delikatnie wymieszać.
- Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub karmelem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz