Kruche ciasteczka pandy

Długo zastanawiałam się, który przepis powinien pojawić się tutaj jako pierwszy. Stwierdziłam, że najlepszym pomysłem byłoby coś nawiązującego do nazwy mojego bloga. Przedstawiam Wam więc przepis na urocze ciasteczka pandy. Są kruche, maślane, a co najważniejsze - proste w przygotowaniu! Idealnie nadadzą się do niedzielnej kawy bądź jako przekąska na imprezę wśród znajomych. Zachęcam wszystkich, nie tylko fanów pand, do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej 
  • 30 g kakao 
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Utrzeć masło, do którego należy stopniowo dodać cukier puder. 
  2. Do powstałej masy wbić jajko i wszystko zmiksować do połączenia składników. 
  3. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatając rękami. 
  4. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną część uformować w kulkę, a następnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  5. Do pozostałej części dodać kakao. Całość wyrobić, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Tak jak w poprzednim przypadku, ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  6. Po tym czasie należy wyjąć ciasto z lodówki, a następnie rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  7. Za pomocą specjalnych foremek wyciąć kształty i kontury pand, używając ciemnych foremek do kakaowej części ciasta, a białych foremek do jasnej części. Kawałki należy układać jeden na drugim. Aby ciasteczka się nie odkleiły od siebie w czasie pieczenia, polecam lekko posmarować ciemną część białkiem. (Jeżeli ktoś nie posiada takich foremek w kształcie pand, może użyć takich, jakie posiada w domu - zwierzątek, serduszek czy kwiatków. Można też samemu wyciąć pandy za pomocą noża, choć będzie to na pewno bardziej czasochłonne. Ale zapewniam, że nie ważne jakich foremek się użyje, w smaku ciasteczka będą tak samo pyszne!)
  8. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 min. Należy pilnować, aby jasna część się nie przypaliła!
  10. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

  1. Mniam, bardzo apetycznie wyglada, aż się chce sięgnąć po garść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A te konkretnie foremki gdzie Pani kupiła ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz