Sernik Lotus Biscoff to pyszny i delikatny wypiek na każdą okazję. Jest on połączeniem kremowego sernika oraz słodkiego kremu ciasteczkowego, co sprawia, że ma wyjątkowy smak i z pewnością zachwyci każdego łasucha. To idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią połączenie tradycyjnego ciasta z lekko karmelowym akcentem. Gorąco polecam!
Składniki
[na blaszkę o średnicy 26 cm]
Spód:
- 200 g herbatników karmelowych Lotus
- 75 g masła
Sernik:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 200 g cukru
- 100 g kremu ciasteczkowego Lotus
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 150 g kremu ciasteczkowego Lotus
- 50 g herbatników karmelowych Lotus
Przygotowanie:
- Herbatniki
zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę
równomiernie rozprowadzić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Twaróg trzykrotnie zmielić (w przypadku twarogu z wiaderka - pominąć). Dodać do niego krem ciasteczkowy, śmietankę kremówkę, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość krótko zmiksować.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Gotową
masę serową przełożyć na blaszkę z przygotowanym spodem. Wyrównać wierzch.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzony sernik równomiernie posmarować kremem ciasteczkowym. Można go lekko podgrzać, żeby lepiej się rozprowadzał. Brzegi udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz