Sernik Lotus Biscoff

Sernik Lotus Biscoff to pyszny i delikatny wypiek na każdą okazję. Jest on połączeniem kremowego sernika oraz słodkiego kremu ciasteczkowego, co sprawia, że ma wyjątkowy smak i z pewnością zachwyci każdego łasucha. To idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią połączenie tradycyjnego ciasta z lekko karmelowym akcentem. Gorąco polecam!

Składniki

[na blaszkę o średnicy 26 cm]

Spód:

  • 200 g herbatników karmelowych Lotus
  • 75 g masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 100 g kremu ciasteczkowego Lotus
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • 150 g kremu ciasteczkowego Lotus
  • 50 g herbatników karmelowych Lotus

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę równomiernie rozprowadzić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Twaróg trzykrotnie zmielić (w przypadku twarogu z wiaderka - pominąć). Dodać do niego krem ciasteczkowy, śmietankę kremówkę, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość krótko zmiksować.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy. 
  4. Gotową masę serową przełożyć na blaszkę z przygotowanym spodem. Wyrównać wierzch.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
  6. Wystudzony sernik równomiernie posmarować kremem ciasteczkowym. Można go lekko podgrzać, żeby lepiej się rozprowadzał. Brzegi udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze